AlfaPower

Hjälp att identifiera gammal Alfa-del tack!

JohanAlfama - 2019-4-30 kl 17:03

Jag har köpt en gammal knopp (växelspaksknopp?) med Alfa Romeo-logga på en antikaffär i Iran.

Knoppen ser ut att vara bra gammal (gjord av backelit ser det ut som) men loggan saknar texten "Milano" som jag förstått vanligen fanns med till 1970-talet. Loggan har i stället en kungakrona ovanför - se bilder.

Jag har blivit mycket nyfiken på denna knopp som jag tror kan ha en intressant historia!

Knoppen är välgjord; loggan är ingjuten i materialet några millimeter ned, alltså inte bara något man klistrat dit i efterhand. Custom made alltså - för kungligt sammanhang? Iran var ju en monarki fram till 1979 och Shahen hade flera hundra bilar vilka dock är dåligt dokumenterade och många är sålda över världen. Som sagt köpt i Iran men behöver ju inte nödvändigtvis vara gjord just för Iran...

Måtten är: höjd 45 mm, diameter 42 mm.
Har en gänghylsa ingjuten som ser ut att vara i mässing.

Någon som har input kring vilken Alfa-modell och tid knoppen kan härstamma från? Tacksam för alla spekulationer! Jag har mailat Alfa-museet i Italien men svar från dem dröjer.

image2.jpeg - 28kB image1.jpeg - 30kB

Hajen - 2019-4-30 kl 18:56

Vilken extremt rolig grej, något för riktiga kännare! Dessvärre kan jag inte tillföra något i den här frågan (heller), men jag hoppas att du kan få annan hjälp av gamla rävar på forumet!

JohanAlfama - 2019-4-30 kl 19:43

Tack, jag lovar att återkomma om jag får reda på info på annat håll men är som sagt tacksam om någon här på forumet har något uppslag på bilmodell etc.!

JohanAlfama - 2019-5-5 kl 11:25

Jag har letat vidare och kan nu ha hittat rätt; en dragknopp från instrumentbrädan på en Alfa Romeo 6C 2300B - se bild. Den större knoppen till vänster på bilden har samma form som den knopp jag har. Alfa tillverkade en custom made bil av den modellen 1937 åt italienska kungen Vittorio Emmanuel III. Det skulle förklara kungakronan ovanför Alfaloggan. Att det är bakelit skulle stämma med 1930-tal.

Jag har även hittat bilder på 6C 2300B med Alfa-loggan utan ordet Milano.

Mussolini lade sedan beslag på kungens bil. Bilen har förfallit och såldes sedan till et ryskt museum som ska totalrenovera bilen.

Ska forska vidare och försöka verifiera min teori!


IMG_3122.PNG - 1.8MB

Alfadriver - 2019-5-5 kl 15:07

Det verkar ju som om den hört hemma i någon bil som tillhört antingen något kungahus, departement eller tillhört någon ambassad i Teheran, kanske?

Den ser till formen ut att kunna vara från 60, tidigt 70-tal.