AlfaPower

Ej inloggad [Logga in - Registrera dig]
Gå längst ner

Utskriftsvänlig version  
Författare: Ämne: Justera ventilspel 105-motor
Georg
Moderator
AP's Rost/Sud-Guru
******Inlägg: 7656
Registrerad: 2002-6-20
Befinner sig: NORDINGRÅ
Medlemmen är Offline

Humör: Suden "Gulan" på vägen igen :)

[*] Inlagd 2002-12-8 kl 10:36
Justera ventilspel 105-motor


Kall motor. Är motorn varm stämmer inte ventilspelet p.g.a. värmeexpansion. Av med kåpan. Mät ordentligt med bladmått. Skriv upp värdena.

Se till att remskivan stårpå märket "P", Punto morto eller övre dödläget. Då ska strecken på främre överfallen svara mot märkena på kamaxlarna. Märkena på kamaxlarna hittar du vid främre lageröverfallet.

Ta bort kamkedjan när du är säker på att remskivans märkning svarar mot kamaxlarnas. Se till att kedjelåset syns överst så att du kan ta bort det senare. Lossa bulten som sitter på toppens framsida vid strömfördelaren. Det är en med 14mm skalle. Lägg handen försikigt över kedjan och tryck ner den en bit. Spänn bulten igen. Lägg en trasa under kedjan och ta bort låset. Bort med överfallen.

Ta bort kamaxlarna. Slå en kabel ellr snöre runt avgaskammen så att du inte förväxlar dem. Har du kamidsvariator ser du det ändå. Med hjälp av en sugkopp tex. lyfter du bort kamföljaren, den "burk" som sitter ovanpå ventilen. Använd inte polygrip eller liknande, di kan skada metallen. Det är mycket trångt mellan gods och kamföljare.

Ta bort ventilhatten / Brickan. Mät med micrometer. Skriv upp och sätt dit en tjockare - tunnare tills du får rätt spel. På med ventilhatten igen och ta nästa ventil. osv. Sedan gäller det att sätta tebax alltihop igen.

Kolla så att märkena stmmer med remskivan resp kamaxlarna.

Mät gärna spelen igen innan du startar motorn. Det här är ett precisionsjobb, men inte speciellt komplicerat. Ventilspelet brukar hålla bilen ut på Alfa Romeo.

Mer att läsa finns på www.veloce.nu

Författat av Wille R.
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare

  Upp till toppen

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2011 The XMB Group
[efterforskningar: 17] [PHP: 44.7% - SQL: 55.3%]