AlfaPower

Ej inloggad [Logga in - Registrera dig]
Gå längst ner

Utskriftsvänlig version  
 Pages:  1  2
Författare: Ämne: 159-1750 tbi
Tommy Karlsson
Junior Alfista
**
Avatar



Inlägg: 25
Registrerad: 2006-11-6
Befinner sig: Bengtsfors
Medlemmen är Offline

Humör: 25grader varmt och fri sprit i baren

[*] Inlagd 2021-2-15 kl 12:26
159-1750 tbi


Hej
Jag har ett svårlöst problem med min 159 tbi
Felkod missfire cylinder 4
symtom felkod går att nollställa och motor fungerar bra på varvtal över 2000 vid tomgång återkommer felet och bara tre cylindrar fungerar tills felkoden nollställs.
inga andra missljud eller konstigheter.
hittills har jag provat följande utan framgång
-Tändstift
- flyttat runt tändspolar och rengjort tändstiftsbrunnar
- Bytt båda lambdasonderna
-skickat spridare på renovering tyvärr var dom felfria.


bilen har fungerat felfritt i 26" mil men vid en omkörning på 6ans växel vilket krävde lite mer laddtryck så uppstod det beskrivna felet
nu börjar tålamodet att tryta jag är tacksam för alla tips och resonemang kring felet.

MVH Tommy




Tommy Karlsson
Giulia-veloce-17
Mito-11 fruns
159-1750TBI bryggeribilen, väntar på funktion
156-02 v6 Sonens
147-00 dotterns
1300GTJ-73
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare
josé
AlfaRäv
*****
Avatar



Inlägg: 1142
Registrerad: 2009-3-6
Befinner sig: Vällingby
Medlemmen är Offline

Humör: Finner inte tid att meka :(

[*] Inlagd 2021-2-15 kl 13:50


Å hur ser tändstiftet ut på fyrans cylinder???

M a p att du har bytt och flyttat runt flera ingående komponeneter men felet kvarstår så torde vi felsöka om det förekommer dålig förbränning fortfarande i just fyrans cylinder??




Johan Ståhlgren CAR#6456
Alfor jag har ägt:
75 1,8 Turbo 1988 NXS992
75 V6 2,5 1987 MFK903
Sud Sprint Veloce 1985 KZR375
156 2,0 JTS SW 2002 TON228
Alfor jag äger:
75 V6 2,5 1987 MEO504
http://www.alfapower.nu/viewthread.php?tid=27652
Alfor jag har mekat med:
Alfa Romeo "Röda faran" Sprint 1963
http://www.alfapower.nu/viewthread.php?tid=31873
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare
Tommy Karlsson
Junior Alfista
**
Avatar



Inlägg: 25
Registrerad: 2006-11-6
Befinner sig: Bengtsfors
Medlemmen är Offline

Humör: 25grader varmt och fri sprit i baren

[*] Inlagd 2021-2-15 kl 14:15


Tack för respons
tändstiftet blir sotigt eftersom det missar på fyrans cylinder
men om jag nollar felkoden så är förbränningen/färgen normal tills felet återkommer. dvs när motorn går på tomgång en stund.
en följd fråga
vad är det som indikerar "missfire"? det finns ju ingen sensor till det utan det måste vara något som mäts via tändstiftet.

MVH Tommy




Tommy Karlsson
Giulia-veloce-17
Mito-11 fruns
159-1750TBI bryggeribilen, väntar på funktion
156-02 v6 Sonens
147-00 dotterns
1300GTJ-73
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare
bravo
Alfa-freak
****
Avatar



Inlägg: 914
Registrerad: 2012-1-11
Befinner sig: Trelleborg
Medlemmen är Offline


[*] Inlagd 2021-2-15 kl 16:39


va får du för felkod ?
är den original i mjukvaran eller är den mappad.




Rickard Bergh alfa tok som bara älskar märket.
Har en alfa sud L -75 som projekt bil ;) och en 33 4x4 -89 som donator, en alfa sud L -80, 33 4x4 -89, en alfa sud giardinetta -79 som för närvarande är i norge pga stängda gränser :(

Area sales manager svenska marknaden för
Hella Gutmann Solutions A/S
rb@hella-gutmann.se

Visa anvädares profil Gå till användarens hemsida Visa alla inlägg av användare
Chramon
AlfaRäv
*****
Avatar

Avatar


Inlägg: 1361
Registrerad: 2004-1-27
Befinner sig: Lycksele
Medlemmen är Offline

Humör: :-) Alfa Giulia 2.0 T 200

[*] Inlagd 2021-2-15 kl 21:50


Du kan inte ha nån störning i kablage/styrning till 4:ans tändspole? Kontaktstycket?



Christer Andersson Alfa Romeo Giulia 2.0 Super -17
Fiat Punto Easy 1.2 -13
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare
HEDBERG
AlfaRäv
*****
Avatar

Avatar


Inlägg: 1106
Registrerad: 2010-1-30
Befinner sig: Halland
Medlemmen är Offline


[*] Inlagd 2021-2-16 kl 06:53


Innan du gör mera åtgärder som ev kostar pengar så föreslår jag att du tar ett komptest



Björn Hedberg medlem i CAR
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare
josé
AlfaRäv
*****
Avatar



Inlägg: 1142
Registrerad: 2009-3-6
Befinner sig: Vällingby
Medlemmen är Offline

Humör: Finner inte tid att meka :(

[*] Inlagd 2021-2-16 kl 07:49


Quote: Ursprugligen inlagt av HEDBERG  
Innan du gör mera åtgärder som ev kostar pengar så föreslår jag att du tar ett komptest


Jag håller med du, sedan kunde ett endoskop vara på sin plats och kolla lite status i förbränningsrummet, jag misstänker otät/sotig ventil som inte märks av så mycket på tomgång




Johan Ståhlgren CAR#6456
Alfor jag har ägt:
75 1,8 Turbo 1988 NXS992
75 V6 2,5 1987 MFK903
Sud Sprint Veloce 1985 KZR375
156 2,0 JTS SW 2002 TON228
Alfor jag äger:
75 V6 2,5 1987 MEO504
http://www.alfapower.nu/viewthread.php?tid=27652
Alfor jag har mekat med:
Alfa Romeo "Röda faran" Sprint 1963
http://www.alfapower.nu/viewthread.php?tid=31873
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare
Tommy Karlsson
Junior Alfista
**
Avatar



Inlägg: 25
Registrerad: 2006-11-6
Befinner sig: Bengtsfors
Medlemmen är Offline

Humör: 25grader varmt och fri sprit i baren

[*] Inlagd 2021-2-16 kl 09:01


Tack för alla synpunkter och förslag.
Jag håller med om teorin med kompression och sotiga ventiler.
det som talar mot det är att motorn fungerar när jag nollställer felkoden.
den fungerar utmärkt tills jag släpper ned varvet till under ca 2000
när felkoden slår till så är även open loop styrning enabeld (N/A)

Kabelbrott/kontaktstycke känns också avlägset då det räcker med nollställning för att problemet ska försvinna.

det ska tilläggas att det inte är ett fel som tillkommit gradvis utan det är första gången som den "fuskade" och sedan har det inte försvunnit.

motorn har även blivit svårstartad så jag börjar att fundera i banorna tempgivare men jag kan inte utläsa några orimliga tempvärden.

Bilen har original styrbox inget jox

Mycket frustrerande

Åter igen tack för ert engagemang

MVH Tommy

[Ändrad 2021-2-16 av Tommy Karlsson]




Tommy Karlsson
Giulia-veloce-17
Mito-11 fruns
159-1750TBI bryggeribilen, väntar på funktion
156-02 v6 Sonens
147-00 dotterns
1300GTJ-73
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare
josé
AlfaRäv
*****
Avatar



Inlägg: 1142
Registrerad: 2009-3-6
Befinner sig: Vällingby
Medlemmen är Offline

Humör: Finner inte tid att meka :(

[*] Inlagd 2021-2-16 kl 09:38


Om den även är svårstartad så kan det ju tyda på tempgivare, kam-synk etc som påverkar hela motorn men då borde inte tändfelet återkomma på just den cylindern.

Komp-test och "titta in" är mitt nästa förslag om tidigare sagt.




Johan Ståhlgren CAR#6456
Alfor jag har ägt:
75 1,8 Turbo 1988 NXS992
75 V6 2,5 1987 MFK903
Sud Sprint Veloce 1985 KZR375
156 2,0 JTS SW 2002 TON228
Alfor jag äger:
75 V6 2,5 1987 MEO504
http://www.alfapower.nu/viewthread.php?tid=27652
Alfor jag har mekat med:
Alfa Romeo "Röda faran" Sprint 1963
http://www.alfapower.nu/viewthread.php?tid=31873
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare
bravo
Alfa-freak
****
Avatar



Inlägg: 914
Registrerad: 2012-1-11
Befinner sig: Trelleborg
Medlemmen är Offline


[*] Inlagd 2021-2-16 kl 10:11


Quote: Ursprugligen inlagt av Tommy Karlsson  
Tack för alla synpunkter och förslag.
Jag håller med om teorin med kompression och sotiga ventiler.
det som talar mot det är att motorn fungerar när jag nollställer felkoden.
den fungerar utmärkt tills jag släpper ned varvet till under ca 2000
när felkoden slår till så är även open loop styrning enabeld (N/A)

Kabelbrott/kontaktstycke känns också avlägset då det räcker med nollställning för att problemet ska försvinna.

det ska tilläggas att det inte är ett fel som tillkommit gradvis utan det är första gången som den "fuskade" och sedan har det inte försvunnit.

motorn har även blivit svårstartad så jag börjar att fundera i banorna tempgivare men jag kan inte utläsa några orimliga tempvärden.

Bilen har original styrbox inget jox

Mycket frustrerande

Åter igen tack för ert engagemang

MVH Tommy

[Ändrad 2021-2-16 av Tommy Karlsson]


vad är det för felkoder du får upp.
utan veta dessa är det svårt säga vad det kan vara.





Rickard Bergh alfa tok som bara älskar märket.
Har en alfa sud L -75 som projekt bil ;) och en 33 4x4 -89 som donator, en alfa sud L -80, 33 4x4 -89, en alfa sud giardinetta -79 som för närvarande är i norge pga stängda gränser :(

Area sales manager svenska marknaden för
Hella Gutmann Solutions A/S
rb@hella-gutmann.se

Visa anvädares profil Gå till användarens hemsida Visa alla inlägg av användare
Tommy Karlsson
Junior Alfista
**
Avatar



Inlägg: 25
Registrerad: 2006-11-6
Befinner sig: Bengtsfors
Medlemmen är Offline

Humör: 25grader varmt och fri sprit i baren

[*] Inlagd 2021-2-16 kl 12:37



Först P0300generic misfire sedan
Felkod P0304 misfire cylinder 4
När felkoden kommer blir även openloop N/A

jag tycke att det var mer sot på insugningsventilerna i cylinder 4 än i övriga
men om det är så mycket att det påverkar funktionen är svårt att säga

MVH tommy




Tommy Karlsson
Giulia-veloce-17
Mito-11 fruns
159-1750TBI bryggeribilen, väntar på funktion
156-02 v6 Sonens
147-00 dotterns
1300GTJ-73
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare
HEDBERG
AlfaRäv
*****
Avatar

Avatar


Inlägg: 1106
Registrerad: 2010-1-30
Befinner sig: Halland
Medlemmen är Offline


[*] Inlagd 2021-2-16 kl 19:11


Säger inte att det är det men bränd ventil ger misständningar på lägre varvtal



Björn Hedberg medlem i CAR
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare
George Junior
AlfaRäv
*****
Avatar



Inlägg: 1862
Registrerad: 2005-7-2
Befinner sig: Pan American Highway
Medlemmen är Offline

Humör: Work hard, play harder

[*] Inlagd 2021-2-17 kl 04:46


Påminner lite om när kontakten glappade på en spridare på min Vobblo D5. Efter att nollat felkoder kunde den gå bra ett par dar tills det glappade igen.



David George von Boisman
Nu: Fodervärd åt frugans 159 2.2JTS från 2008, 3400 mil. Förr: massa grymma moppar, Saab 96 kortnos, DKW F 102, Peugeot 106, Mazda Miata, Giulietta delivery (inhyrd), Fiat Uno, Fiat Palio Adventure, Opel Zafira
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare
bravo
Alfa-freak
****
Avatar



Inlägg: 914
Registrerad: 2012-1-11
Befinner sig: Trelleborg
Medlemmen är Offline


[*] Inlagd 2021-2-17 kl 08:51


Quote: Ursprugligen inlagt av Tommy Karlsson  

Först P0300generic misfire sedan
Felkod P0304 misfire cylinder 4
När felkoden kommer blir även openloop N/A

jag tycke att det var mer sot på insugningsventilerna i cylinder 4 än i övriga
men om det är så mycket att det påverkar funktionen är svårt att säga

MVH tommy


kolla kablaget.
gör komprov.
kolla stift, spridarens funktion osv.
lutar åt kass spridare.
är det alltid den cyl s om spökar och du har nya stift och spolar så känns det som sådan.

se pdf från elearn med felsökningsvägledningen.

att du får openloop N/A är inget konstigt då den går in i limpmode och förvalda parametrar. det kan du bortse från just nu.


filerna är i PDF format.





[Ändrad 2021-2-17 av bravo]

[Ändrad 2021-2-17 av bravo]

Bifogad fil: P0300 (61kB)
Denna fil har blivit nedladdad 12 gånger

Bifogad fil: P0304 (45kB)
Denna fil har blivit nedladdad 12 gånger

[Ändrad 2021-2-17 av bravo]

[Ändrad 2021-2-17 av bravo]




Rickard Bergh alfa tok som bara älskar märket.
Har en alfa sud L -75 som projekt bil ;) och en 33 4x4 -89 som donator, en alfa sud L -80, 33 4x4 -89, en alfa sud giardinetta -79 som för närvarande är i norge pga stängda gränser :(

Area sales manager svenska marknaden för
Hella Gutmann Solutions A/S
rb@hella-gutmann.se

Visa anvädares profil Gå till användarens hemsida Visa alla inlägg av användare
Tommy Karlsson
Junior Alfista
**
Avatar



Inlägg: 25
Registrerad: 2006-11-6
Befinner sig: Bengtsfors
Medlemmen är Offline

Humör: 25grader varmt och fri sprit i baren

[*] Inlagd 2021-2-17 kl 09:17


Senaste nytt i felsökningen.
p0304 och p0300 felkoden kommer ju som bekant vid tomgång/ låga varv
felkoden går att nolla och motorn fungerar en kort stund på tomgång.
när jag demonterar kontakten till LMM så går motorn ned i limpmode men går fortfarande på 4 cylindrar tills jag återansluter LMM då kommer felkoderna tillbaka och motorn missar.

så jag misstänker att felet är i LMM vilket också kan förklara att felet uppstod utan förvarning.
så en ny LMM ska jag testa med.
kablaget ser helt ok ut jag kan inte se något som är skavt eller liknande
spridarna har jag skickat på test /renovering och enligt testprotokollet från BJP-Racing så är dom som nya .
kontakterna till spridarna är också hela

Komptest blev inte gjort då adapter M12x1 har försvunnit på vägen
och att fixa en ny mätare i Dalslands djupaste skogar är inte så lätt.
men jag får fixa en adapter i svarven i kväll.

endoskopet visar inga skador
när felkoderna är nollade och motorvarvet är över 2000rpm så finns det inga missljud överhuvud taget som påvisar några mekaniska brister/skador

åter igen tusen tack för eran hjälp.
och fortsätt gärna att posta era förslag.

MVH Tommy




Tommy Karlsson
Giulia-veloce-17
Mito-11 fruns
159-1750TBI bryggeribilen, väntar på funktion
156-02 v6 Sonens
147-00 dotterns
1300GTJ-73
Visa anvädares profil Visa alla inlägg av användare
 Pages:  1  2

  Upp till toppen

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2011 The XMB Group
[efterforskningar: 17] [PHP: 86.8% - SQL: 13.2%]